El 5G aplicat a la mobilitat autònoma, pot ser una solució innovadora i fiable per a una mobilitat de vehicles sense conductor més segura. Així ho demostra una prova pilot que hem liderat aquest dilluns 30 de gener a Barcelona, dins del projecte 5G Catalunya, que l’ha desenvolupat i validat. Aquesta tecnologia incorpora estàndards de comunicació sobre la  xarxa mòbil 5G que faciliten la comunicació de diferents  dispositius autònoms, dins el protocol V2X. Un vehicle monitoritzat rep en directe, i en imatges d’alta qualitat, la informació de les incidències que es trobarà en el seu recorregut, amb prou rapidesa per poder reaccionar i avançar-se al possible obstacle o risc. La simulació s’ha dut a terme gràcies a les aplicacions de reconeixement d’imatges  impulsat d’AI i de comunicació vehicular que ha desenvolupat el centre d’investigació Fundació i2CAT, sota la nostra direcció. Unes aplicacions que estan instal·lades en el servidor edge computing (a prop de la xarxa) de Lenovo i que es fan servir a través de la xarxa desplegada per Cellnex amb les freqüències propietat de Masmóvil.

Inicialment, el projecte havia de ser un bus autònom connectat per 5G per donar servei als desplaçaments interns, de manera ràpida i segura, entre els diferents pavellons de fires i congressos del recinte de Fira de Barcelona. Finalment, la prova pilot s’ha fet per mitjà d’un vehicle conduït i geolocalitzat, i s’ha constatat que la xarxa soporta la ultra baixa latència, que facilita l’enviament d’informació útil amb prou  rapidesa, i que permet la comunicació entre dispositius en  moviment amb l’enviament d’imatges de molt alta qualitat en temps real. D’aquesta manera, el projecte ha validat la utilitat de les xarxes 5G per a una conducció autònoma segura.

La finalitat de la presentació, que s’ha fet a la platja del Somorrostro davant de l’Hospital del Mar, és potenciar la seguretat en  la conducció i comprovar que la tecnologia 5G compleix amb els  requisits mínims per possibilitar la conducció autònoma. Hi han assistit Ignasi Tribó, director Corporatiu General de Parlem; Antonio Fernández-Paniagua, subdirector General de Planificació i Gestió de l’Espectre del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital; José Antonio Aranda Legazpe, Product Strategy and Innovation Director de Cellnex Telecom; Sergi Figuerola, CTO d’i2CAT; Francisco Javier García Vieira, director de Servicios Públicos Digitales i María Fernández Rancaño, directora adjunta de Servicios Públicos Electrónicos de Red.es; i José Luis Ruiz Mendoza, de l’Oficina Técnica del Plan Nacional 5G.

Aquesta simulació és el segon dels set casos d’ús que conformen el  projecte 5G Catalunya, que va ser adjudicat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital) a una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup Masmóvil, en què participen, juntament amb Parlem, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center; amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. El projecte 5G Catalunya compta amb un total de 5,4 milions d’euros de pressupost i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els casos estan orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans (mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional). L’objectiu és impulsar la transformació digital en  diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la  implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com palanca de desenvolupament tant a nivell social com econòmic.

El primer cas d’ús amb participació de Parlem, que es va presentar l’abril de l’any passat, va ser la simulació d’una compra online immersiva, personalitzada i en temps real al Mercat de la Boqueria  de Barcelona. La prova mostrava com els usuaris podien triar des dels seus dispositius (PC, tableta, telèfon mòbil) articles concretes de diverses parades del mercat, assessorats per un personal shopper equipat amb ulleres de realitat augmentada d’ultra alta definició.