• El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha visitat avui l’estand de l’operadora al MWC 2022, on ha conegut de primera mà LAIA, el xatBot en català de Parlem Telecom desenvolupat amb IA
  • LAIA és un assistent virtual conversacional amb personalitat pròpia, que durant el 2021 va atendre més de 44.000 usuaris i va resoldre el 17% de les gestions totals dels clients de Parlem Telecom
  • La telco catalana preveu col·laborar en el projecte AINA del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per garantir la supervivència i la competitivitat del català al món digital
  • LAIA és un projecte concebut i liderat per Parlem Telecom, desenvolupat conjuntament amb 1millionBOT, una empresa referent en l’àmbit de la intel·ligència artificial i en la programació de xatBots IA

Barcelona, 2 de març de 2022. – Parlem Telecom ha defensat avui la importància del català en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) al Mobile World Congress (MWC 2022), on ha donat a conèixer els exitosos resultats de LAIA, el seu propi assistent virtual conversacional (xatBot IA) amb capacitat d’atendre els clients de la companyia en llengua catalana.

Durant la presentació, que ha comptat amb la presència de Jordi Puigneró, vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, i d’Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom, s’ha constatat la necessitat d’impulsar iniciatives tecnològiques públiques i privades que garanteixin la supervivència i la competitivitat del català al món digital.

En aquest sentit, l’operadora ha anunciat que oferirà recursos digitals i lingüístics de LAIA pel projecte AINA, que impulsa el Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center.

Què és la LAIA?

LAIA és un projecte concebut i liderat per Parlem Telecom, desenvolupat conjuntament amb 1millionBOT, una empresa referent en l’àmbit de la IA i en la creació d’assistents virtuals conversacionals. Durant el 2021, el xatBot IA de l’operadora catalana, que té personalitat pròpia i està programat per anar incorporant progressivament cada cop més vocabulari en català a partir de les converses amb els usuaris de la companyia, va atendre més de 44.000 persones i va resoldre el 17% de les gestions totals de clients de Parlem Telecom.

En concret, LAIA va intercanviar 117.872 missatges amb els usuaris el 2021 i va estar disponible les 24h al dia els 365 dies de l’any. A més, el xatBot IA de Parlem Telecom va ser capaç de contestar satisfactòriament un 97,15% de les preguntes que li van plantejar els usuaris i, en els casos en què no va saber resoldre el dubte, va transferir automàticament la gestió a un treballador de l’operadora per garantir una atenció idònia al client.

Parlem Telecom és la primera companyia del sector que compta amb un xatBot IA en català per oferir una atenció al client personalitzada i de proximitat, que garanteix els drets lingüístics dels ciutadans de parla catalana. El desenvolupament de LAIA (el seu nom significa “la ben parlada” i és un joc de lletres que fa referència a la intel·ligència artificial: La IA  ->  LaIA) suposa, a més, una aposta per la innovació tecnològica en català en un entorn on la llengua dominant és l’anglès.

De fet, un dels principals objectius del projecte AINA, en el qual col·laborarà Parlem Telecom, és que la ciutadania pugui participar en català en el món digital al mateix nivell que els parlants d’una llengua global. Així, aquesta iniciativa liderada per la Generalitat de Catalunya vol generar els recursos digitals i lingüístics necessaris per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la IA i les tecnologies de la llengua, com ara els assistents de veu, els traductors automàtics o els agents conversacionals en català. El naixement de LAIA és, per tant, un pas endavant en l’objectiu de garantir la supervivència digital del català.

Sobre Parlem Telecom

Parlem Telecom és una operadora de telecomunicacions catalana nascuda l’any 2014 que ofereix serveis integrals de telecomunicacions, tant per a particulars com per a empreses, des de Catalunya i en català. Aposta per un tracte de proximitat amb el client amb una identitat pròpia. La companyia, presidida per Ernest Pérez-Mas, es troba en fase d’expansió i ha aparegut els dos últims anys entre les 200 empreses que més ràpid creixen d’Europa dins del top 1.000 anual del Financial Times. Des del mes de juny del 2021, Parlem Telecom cotitza a borsa al mercat BME Growth. Recentment, l’operadora de telecomunicacions ha creat Parlem Ventures, una acceleradora d’startups del sector tecnològic.

Ubicada al districte 22@ de Barcelona, Parlem Telecom és una operadoraxd’avantguarda que desenvolupa projectes d’innovació, com ara Pilots 5G a l’àrea metropolitana o projectes d’intel·ligència artificial en català i alhora està molt implicada en l’impuls del sector TIC del país. La companyia ofereix múltiples solucions tecnològiques innovadores a mida de les necessitats de cada empresa a través de la línia de negoci Parlem Empreses i està executant un pla d’obertura de botigues físiques arreu de Catalunya pel període 2021-2022. Parlem Telecom aspira a convertir-se en un gran grup de telecomunicacions, que fomenti la implantació d’operadors regionals de proximitat a altres territoris de parla catalana i a Europa que s’adaptin a la identitat social i cultural de cada zona. En aquest sentit, acaba de néixer l’operadora Aproop, que ofereix serveis integrals de mòbil, internet i telefonia fixa de proximitat al País Valencià.